Składniki
- 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka plus odrobina do wysmarowania blaszki
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki substytutu jaja wymieszanego z 4 łyżkami stołowej wody
- 75 g surowej startej na drobnej tarce marchewki
- 75 g drobno posiekanego ananasa
- 1-2 łyżki stołowe soku ananasowego
- 250 g mąki z proszkiem do pieczenia
- cukier lodowy lub kremowa polewa cytrynowa do dekoracji
Opis wykonania
Utrzyj tłuszcz z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj cynamon. Powoli dodawaj substytut jaja, cały czas ucierając.
Dodaj i wymieszaj z marchewką, ananasem i sokiem ananasowym. Dosyp mąkę i wymieszaj wszystko do uzyskania kremowej konsystencji.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki o boku 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni C przez godzinę lub do momentu, gdy drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy. Pozostaw do przestygnięcia w blaszce. Wyjmij i posyp cukrem lub polej kremową polewą cytrynową.
Dobra rada: Smak ciasta będzie bardziej intensywny, jeżeli pozwolisz mu poleżeć jeden dzień po upieczeniu.
Porcja na jedno 20 centymetrowe ciasto.