Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 125 g margaryny bezmlecznej
- 3 dojrzałe (z brązową skórką) banany
- 3 łyżki mleka ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania
przepis dla alergików – bez jajek, bez mleka krowiego
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać
Banany obrać, pokroić na drobne kawałki, zmiażdżyć tworząc jednolitą masę, dodać mleko i sok z limonki
Margarynę roztopić, schłodzić utrzeć z brązowym cukrem, dodać ekstrakt z wanilii i masę bananową, dobrze wymieszać (zrobiłam to mikserem)
Dodać mąkę z proszkiem i sodą i dobrze wymieszać
Przygotować jednorazową foremkę do pieczenia (patrz zdjęcie), wysmarować ją margaryną bezmleczną i obsypać bułką tartą
Przełożyć ciasto do foremki
Rozgrzać piekarnik do 180°C, wstawić ciasto, piec ok. 40 minut aż będzie dobrze rumiane z wierzchu
Przed wyjęciem z piekarnika można jeszcze sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem, musi być suchy
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 50 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 10