Składniki

  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka i do natłuszczania formy
  • 50 g melasy
  • 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g świeżo startego kokosa lub wiórków kokosowych
  • 75 g płatków z prosa
  • 125 mąki z brązowego ryżu

Opis wykonania

Przepis doskonały dla osób na podstawowej diecie wykluczającej, ścisłej diecie wykluczającej, diecie bezglutenowej, dieta bezjajecznej; nie zawiera pszenicy, orzechów ani mleka krowiego.

Do dużego rondelka wkładamy margarynę lub masło, melasę i cukier. Mieszamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru. Po zdjęciu z ognia dodajemy sodę oczyszczoną i dobrze mieszamy. Dodajemy startego kokosa, płatki z prosa oraz mąkę. Mieszamy.

Delikatnie chłodzimy ciasto, a następnie formujemy 24 kulki.

Kulki kładziemy na 2 natłuszczonych arkuszach papieru do pieczenia, zostawiając dużo miejsca, ponieważ ciasto będzie zwiększać swoją objętość w czasie pieczenia. Spłaszczamy kulki, delikatnie je naciskając.

Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złocisto- brązowej barw.Zostawiamy ciasteczka na papierze do ochłodzenia, następnie przekładamy na druciany stojak do całkowitego wystygnięcia.