Składniki
- 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka i do natłuszczania formy
- 50 g melasy
- 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g świeżo startego kokosa lub wiórków kokosowych
- 75 g płatków z prosa
- 125 mąki z brązowego ryżu
Opis wykonania
Przepis doskonały dla osób na podstawowej diecie wykluczającej, ścisłej diecie wykluczającej, diecie bezglutenowej, dieta bezjajecznej; nie zawiera pszenicy, orzechów ani mleka krowiego.
Do dużego rondelka wkładamy margarynę lub masło, melasę i cukier. Mieszamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru. Po zdjęciu z ognia dodajemy sodę oczyszczoną i dobrze mieszamy. Dodajemy startego kokosa, płatki z prosa oraz mąkę. Mieszamy.
Delikatnie chłodzimy ciasto, a następnie formujemy 24 kulki.
Kulki kładziemy na 2 natłuszczonych arkuszach papieru do pieczenia, zostawiając dużo miejsca, ponieważ ciasto będzie zwiększać swoją objętość w czasie pieczenia. Spłaszczamy kulki, delikatnie je naciskając.
Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złocisto- brązowej barw.Zostawiamy ciasteczka na papierze do ochłodzenia, następnie przekładamy na druciany stojak do całkowitego wystygnięcia.