Składniki
- 85 g zwykłej mąki
- łyżka kakao bez orzechów
- duża szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g miękkiego, jasnego cukru brązowego
- 55 g masła lub margaryny
- 2 łyżki wody
- 100 g czekolady deserowej bez orzechów
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 duże jajka roztrzepane
Sposób przygotowania
Dieta bez orzechów:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyłożyć pergaminem formę do pieczenia o wymiarach 18 x 28 cm. Przesiać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia do miski. Włożyć cukier, masło lub margarynę, wodę, czekoladę i esencję waniliową do rondla i delikatnie podgrzać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
Przelać do mąki, dodać jajka i ubijać, aż masa będzie gładka. Przełożyć do przygotowanej formy i piec około 20 minut, aż ciasto będzie jędrne i nieco przypieczone z wierzchu.
Odstawić do wystygnięcia na 10 minut, po czym pokroić na 16 części. Przed wyjęciem z formy całkowicie wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodatkowe informacje
Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:
Postępować według przepisu, ale użyć bezmlecznej margaryny zamiast masła lub zwykłej. Upewnić się, czy czekolada deserowa też jest bezmleczna.
Dieta bez glutenu i bez orzechów:
Postępować według przepisu, ale zastąpić zwykłą mąkę mąką bezglutenową. Sprawdzić, czy proszek do pieczenia i kakao są bezglutenowe.