Składniki
- 250g mąki pszennej BIO
- 20 g cukru pudru
- 200 ml śmietany owsianej BIO
- 1 łyżka octu jabłkowego BIO
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej ryżowy lub rzepakowy ok. 0,5 l do smazenia
Opis wykonania
przepis z diety bez jajek i bez mleka krowiego
Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, dodać pozostałe składniki i dokładnie zarobić na gładkie ciasto, jak na makaron.
Ciasto należy wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, tak aby wbić do niego jak najwięcej powietrza
Odłożyć ciasto, aby wypoczęło na ok. pół godziny do lodówki
Rozwałkować bardzo cienko, pokroić nożem lub radełkiem na wąskie ok. 3 cm pasy, o długości 10-14cm, w każdym pasku na środku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec paska tworząc kokardkę
Przygotowane ciasteczka rozłożyć na czystej ściereczce i nakryć, aby nie wyschły przed smażeniem
Smażyć na złocisty kolor z obu stron (nie rozgrzać za mocno oleju bo się przypalą). Czy olej jest już gotowy do smażenia można sprawdzić wrzucając kawałeczek ciasta i jeśli zaskwierczy i wypłynie, olej jest gotowy.
Faworki osączyć z tłuszczu, układając po usmażeniu na papierze, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
Wskazówki:
Chrusty w wydaniu dla Alergika najlepiej spożywać zaraz po usmażeniu, jeszcze ciepłe. Te które zostały nam na drugi dzień, łamały się jak chrust ale były już twardsze:).
Wypróbowaliśmy przy konsumpcji połączenie faworek z konfiturą wiśniową, było pysznie, polecam!
Do smażenia użyłam oleju ryżowego, ma on uniwersalny smak, więc pozwala zachować naturalny smak potrawy, a co najważniejsze jest w mniejszym stopniu absorbowany niż inne oleje (nawet o 20%). Cieszy się także tym, że ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania.