Chrupki kukurydziane SANTE – produkt bezglutenowy

Powstaje pytanie, jakie produkty stanowią podstawę bezglutenowej diety?

Chleb bezglutenowy, makarony bezglutenowe, ciastka bezglutenowe. Do tych, którym natura „poskąpiła” mieszaniny białek, nazywanych glutenem, zaliczamy: ryż, kukurydzę, soję, ziemniaki, owoce i warzywa, sorgo, proso, grykę, mięso każdego rodzaju, ryby, jajka, roślinne oleje. Warto zwracać uwagę na oznaczenia produktów bezglutenowych, na których można zauważyć przekreślony kłos pszenicy.

Chrupki kukurydziane SANTE – produkt bezglutenowy

Ważnymi elementami bezglutenowej diety są niskoprzetworzone produkty, do których należą m.in. warzywa, owoce, orzechy migdały. Niewątpliwą zaletą tej diety jest fakt, iż w jej ramach mogą być spożywane produkty, stanowiące powszechne menu osób zdrowych. Zboża, które zawierają gluten można z kolei zastąpić także amarantusem czy komosą ryżową zwaną Quinoą. Produkt ten też jest dostępny w ofercie Sante.

Chrupki kukurydziana SANTE bez zawartości glutenu

W ofercie produktowej firmy Sante znajdują się obecnie dwa produkty, oznakowane przekreślonym kłosem pszenicy – międzynarodowym symbolem żywności bezglutenowej. Mowa o Chrupkach Kukurydzianych Kulkach i Chrupkach Kukurydzianych Kręconych. Znak symbolizujący bezpieczną żywność bezglutenową jest przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Chrupki kukurydziane znajdują się w ofercie produktowej Sante od wielu lat, będąc idealną przekąską dla dzieci oraz dorosłych. Otrzymywane z grysu kukurydzianego są bogate w błonnik pokarmowy, który jest ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Teraz chrupki kukurydziane mogą być polecane także osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu w produktach spożywczych.

Zapraszamy na stronę Sante!