Powstaje pytanie, jakie produkty stanowią podstawę bezglutenowej diety?
Chleb bezglutenowy, makarony bezglutenowe, ciastka bezglutenowe. Do tych, którym natura „poskąpiła” mieszaniny białek, nazywanych glutenem, zaliczamy: ryż, kukurydzę, soję, ziemniaki, owoce i warzywa, sorgo, proso, grykę, mięso każdego rodzaju, ryby, jajka, roślinne oleje. Warto zwracać uwagę na oznaczenia produktów bezglutenowych, na których można zauważyć przekreślony kłos pszenicy.
Ważnymi elementami bezglutenowej diety są niskoprzetworzone produkty, do których należą m.in. warzywa, owoce, orzechy migdały. Niewątpliwą zaletą tej diety jest fakt, iż w jej ramach mogą być spożywane produkty, stanowiące powszechne menu osób zdrowych. Zboża, które zawierają gluten można z kolei zastąpić także amarantusem czy komosą ryżową zwaną Quinoą. Produkt ten też jest dostępny w ofercie Sante.
Chrupki kukurydziana SANTE bez zawartości glutenu
W ofercie produktowej firmy Sante znajdują się obecnie dwa produkty, oznakowane przekreślonym kłosem pszenicy – międzynarodowym symbolem żywności bezglutenowej. Mowa o Chrupkach Kukurydzianych Kulkach i Chrupkach Kukurydzianych Kręconych. Znak symbolizujący bezpieczną żywność bezglutenową jest przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Chrupki kukurydziane znajdują się w ofercie produktowej Sante od wielu lat, będąc idealną przekąską dla dzieci oraz dorosłych. Otrzymywane z grysu kukurydzianego są bogate w błonnik pokarmowy, który jest ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Teraz chrupki kukurydziane mogą być polecane także osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu w produktach spożywczych.
Zapraszamy na stronę Sante!