Składniki
- 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka
- 2 łyżki stołowe melasy
- 25 g kakao
- 250 g dmuchanego ryżu lub prosa
- 125 g suszonej żurawiny lub rodzynek
Sposób przygotowania
1. Margarynę/masło wraz z melasą umieszczamy w dużym rondle z grubym dnem. Podgrzewaj margarynę, nieustannie mieszając, aż ta całkowicie się rozpuści.
2. Do niewielkiej ilości margaryny dodaj kakao, po czym wprowadź syrop z melasy i mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie przełóż ją z powrotem do rondla i dokładnie wymieszaj.
3. Do przygotowanej masy dodaj dmuchany ryż lub proso oraz żurawinę lub rodzynki. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Masę podziel na 20 części, po czym odstaw je i poczekaj, aż ostygną.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 10 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 20