Składniki
  • 250g mąki pszennej typ 650
  • 50g mąki pszennej tym 1850
  • 200g mąki żytniej razowej typ 2000
  • ok. 15g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 300-350 ml letniej wody
Sposób przygotowania

Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, słonecznik i mieszamy. Odkładamy z tego do kubeczka 2-3 łyżki, dodajemy rozkruszone drożdże, trochę wody i robimy zaczyn, który ostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Następnie łączymy go z przesianą mąką i cały czas mieszając drewnianą łyżką stopniowo wlewamy wodę (możliwe, że nie użyjecie jej całej).

Kiedy ciasto będzie na tyle gęste, że już nie będzie dało się go mieszać łyżką oczyszczamy ją z ciasta, które na niej pozostało i zagniatamy chleb dłonią dolewając wody lub dosypując odrobinę mąki do momentu aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję i nie będzie rozsypywać się na kawałki. Wówczas formujemy z niej kulę i ugniatamy z każdej strony przez ok. 5 minut.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 10cmx25cmzwilżamy wierzch wodą, i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. Kiedy chlebek podrośnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 40-50 minut.
Pieczemy do czasu aż chleb zbrązowieje a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha.
Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 200 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 25

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.