Składniki
- 500 g mąki kukurydzianej
- 3 dag drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 buraki
Opis wykonania
Chlebek smaczny i bardzo efektowny – świetnie wygląda w mini-kanapeczkach imprezowych.
Buraki obieramy. Jeden z nich ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, drugi kroimy w płaskie, nieduże kawałeczki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Kiedy zaczną rosnąć, mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ( w metodzie maszynowej, wrzucamy wszystkie składniki do maszyny, włączamy pierwszy program 3 godzinnego pieczenia i po tym czasie wyjmujemy gotowy chlebek).
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ok 1-2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35 min w 180st.
Autorka – Dorota Wdowińska-Rozbicka
http://smakuje.blox.pl