Składniki
Składniki
- 80 dag startych na grubej tarce jabłek
- 20 dag orzechów lub migdałów
- 15 dag suszonych fig lub pokrojonych moreli
- 150 g rodzynek
- 7-8 łyżek rumu (ewent.soku owocowego)
- sól
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników – bez laktozy
Sposób przygotowania
Opis wykonania
wymieszać jabłka z orzechami, figami lub morelami, rodzynkami i rumem i odstawić na pół godziny;
do tej masy dołączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników, dobrze wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem formy do pieczenia keksów; piec w rozgrzanym piekarniku do 160 st. przez ok. godzinę
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 15 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 20