Składniki
- 2 szklanki ugotowanych i roztartych ziemniaków
- 1 łyżeczka oleju
- 1 szklanka mąki z tapioki
- Do wyboru:
- 1/2 szklanki rodzynków
- 4 posiekane suszone morele
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli zmieszanej z 2 łyżkami stołowymi oleju
- 1 posiekane jabłko lub gruszka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 4 posiekane śliwki
Opis wykonania
Dodajemy olej, mąkę z tapioki i gałkę muszkatołową do słodkich ziemniaków. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 5 min.
Ciasto dzielimy się na kawałki długości ok. 5 centymetrów i delikatnie rozgniatamy. Na środek placka kładziemy łyżeczkę wybranego nadzienia i zamykamy brzegi ciasta. Jeśli używamy cebuli jako nadzienia, podsmażamy ją na 2 łyżeczkach oleju, zanim dodamy do ciasta.
Bułeczki układamy na natłuszczonym pergaminie i pieczemy przez 30 min w 135 stopniach Celsjusza.
Smacznego!