Składniki

  • 2 szklanki ugotowanych i roztartych ziemniaków
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • Do wyboru:
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 4 posiekane suszone morele
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli zmieszanej z 2 łyżkami stołowymi oleju
  • 1 posiekane jabłko lub gruszka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 4 posiekane śliwki

Opis wykonania

Dodajemy olej, mąkę z tapioki i gałkę muszkatołową do słodkich ziemniaków. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 5 min.

Ciasto dzielimy się na kawałki długości ok. 5 centymetrów i delikatnie rozgniatamy. Na środek placka kładziemy łyżeczkę wybranego nadzienia i zamykamy brzegi ciasta. Jeśli używamy cebuli jako nadzienia, podsmażamy ją na 2 łyżeczkach oleju, zanim dodamy do ciasta.

Bułeczki układamy na natłuszczonym pergaminie i pieczemy przez 30 min w 135 stopniach Celsjusza.

Smacznego!