Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyzeczki mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 szklamki „śmietany” lub „mleka”
- 3 lekko roztrzepane żółtka
- 1 łyżeczka „masła”
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Opis wykonania
1. W garnuszku łączymy suche składnik, dodajemy “śmietanę” lub “mleko” i dokładnie mieszamy. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając gotujemy przez 1 minutę i odstawiamy.
2. Połowę gorącego płynu powoli wlewamy do żółtek i mieszamy, a potem przelewamy do reszty płynu w garnuszku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejną minute mieszając.
3. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i cukier waniliowy. Wlewamy do salaterek i podajemy na zimno lub gorąco.
Smacznego!!!