Za oknami zima, ale na talerzu wiosna, a to wszystko za sprawą pysznych warzyw. Brokuły to samo zdrowie i smak, w dodatku w pozytywnie nastrajającym kolorze zieleni. Dlaczego powinny stanowić element naszej diety? Co dobrego możemy z nich przygotować?
Brokuły – zielone warzywo
Czy wiecie, że brokuł nazywany jest zielonym kalafiorem? Jest do niego bardzo podobny i równie zdrowy. Przez niektórych uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Brokuły pomagają obniżyć cholesterol, dostarczają cennych witamin i minerałów. W sezonie przeziębień i grypy przyda nam się codzienna dawka takich składników, tym bardziej w naturalnej formie. Oprócz tego, brokuły są źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, a także pomagają odkwasić organizm. Bez wątpienia warto je jeść i to jak najczęściej. Co pysznego możemy przygotować z tych zielonych warzyw?
Zupa krem z brokułami
Składniki:
– świeży brokuł
– 100-200 ml bulionu warzywnego
– sól
– pieprz
– jogurt naturalny
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy i następnie odcedzamy. Blendujemy je razem z bulionem i doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy na ciepło, z kleksem z jogurtu naturalnego oraz posiekaną świeżą natką pietruszki.
Sałatka z brokułami i suszonymi pomidorami
Składniki:
– świeży brokuł
– suszone pomidory
– nadziewany makaron tortellini
– pierś z kurczaka
– przyprawa do kurczaka
– sól, pieprz
– majonez
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy, odcedzamy i kroimy różyczki. Pierś z kurczaka obsypujemy przyprawą i smażymy na złoto na patelni. Następnie kroimy pierś na kawałki. Pomidory kroimy w paski i łączymy z pozostałymi składnikami. Do sałatki dodajemy majonez oraz przyprawy. Podajemy schłodzoną.
Makaron razowy z brokułami
Składniki:
– makaron razowy (świderki/kokardki/penne)
– świeży brokuł
– pierś z kurczaka
– tarty ser żółty
– sól, pieprz
– papryka w proszku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy i odcedzamy. Brokuły również, wcześniej możemy je porozdzielać na mniejsze różyczki. Pierś marynujemy w ulubionych przyprawach i odrobinie oleju. Pieczemy ją w rękawie w piekarniku. Makaron łączymy z brokułami, pokrojonym kurczakiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Całość możemy posypać tartym żółtym serem. Makaron równie dobrze będzie smakował na zimno, w formie sałatki.
Katarzyna Antos