Składniki

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • półtorej łyżki drożdzy w proszku
  • 30 g masła
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • olej do smażenia
  • Do wykończenia
  • 12 cienkich plasterków wędzonego łososia
  • 2-3 cebule
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • Do przybrania
  • świeży szczypiorek
  • ósemki cytryny

Opis wykonania

1. Przesiać mąkę, cukier i sól do sporej miski i wymieszać z drożdżami.
2. Roztopić masło w rondlu. Zdjąć z ognia i dodać mleko. Wymieszać. Płyn powinien być ciepły, ale w temperaturze pozwalającej włożyć doń ręce.
3. Stopniowo dodawać mleko z masłem do mąki, by powstało gęste, kremowe ciasto. Przykryć miskę nasmarowaną olejem folią spożywczą i odstawić, by podwoiło objętość, na mniej więcej godzinę.
4. Ponownie wymieszać, po czym dodać wodę, by znowu powstało gęste, kremowe ciasto.
5. Rozgrzać trochę oleju na grubej patelni. Odlać nadmiar. Umieścić na patelni 3 łyżki ciasta, w sporej odległości od siebie. Obracać każdy placuszek czubkiem łyżki, by nadać im okrągły kształt. powinny mieć około 5 cm średnicy. Smażyć tak długo, aż placki wyschną, a na całej powierzchni pojawią się bąble. Przewrócić je na drugą stronę i smażyć krótką chwilę. Zsunąć na talerz i trzymać w cieple na garnku, w którym na wolnym ogniu gotuje się woda. Usmażyć resztę placków (około 30).
6. Położyć po kila blinów na talerze. Obok położyć po 2 plasterki wędzonego łososia zwinięte w ruloniki, trochę posiekanej cebuli i łyżkę kwaśnej śmietany. Przybrać kawałkami cytryny i szczypiorkiem. Bliny podawać ciepłe.