Zapobieganie
Alergia na białko jaja kurzego występuje najczęściej u noworodków i dzieci, jednakże całkowite wyeliminowanie jaj kurzych nie gwarantuje zabezpieczenia dziecka przed alergią. Dieta eliminacyjna jest polecana matkom karmiącym, jednakże dane te nie są do końca potwierdzone. Gotowanie jaj także nie zabezpiecza przed pojawieniem się uczulenia.
Wykazano, że główne proteiny białka jaja kurzego są także alergenami wziewnymi. Rozpoznanie alergii wziewnej i pokarmowej nazywa się zespołem jajo-jajo, bardzo często chorzy tolerują jaja gotowane, wykazując brak tolerancji dla surowych. Eliminując z diety jajko nie mamy gwarancji pozbycia się alergenu, często pokarmy zawierają śladowe ilości alergenu, wywołując tym samym reakcję alergiczną.
W przypadku silnej alergii należy skrupulatnie czytać etykiety przed spożyciem produktu.
Jeśli masz nadwrażliwość pokarmową na pszenicę unikaj produktów spożywczych zawierających –
- białka
- albuminy
- witeliny
- mukoidy