Jajka

Alergia na białko jaj zaczyna się już we wczesnym dzieciństwie. Do uczulenia może dojść już w wieku płodowym, a obecność antygenów w mleku matki może uczulać noworodka. Bardzo często objawy nadwrażliwości na białko jaj występują po pierwszym ich spożyciu przez dziecko.

Objawy

Jajko gotowane

Białko jaja kurzego może wywoływać szereg reakcji niepożądanych. Może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego, czasem o ciężkim przebiegu, jak również przyczyną wymiotów i bólu brzucha, a także wysiewu pokrzywki.

Nieraz białko zaostrza AZS (atopowe zapalenie skóry) powodując świąd, również u dorosłych. Rzadziej występują napady astmy i nieżyt nosa.

Co uczula w białku jaja kurzego

Osoby uczulone wykazują nadwrażliwość na kilka alergenów, czasem tylko na jeden. Jednak nie ma tu reguły – każda osoba może wykazywać uczulenie na różne antygeny. Wyodrębnione są cztery, najczęściej uczulające: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna i lizozym.