Składniki
- CIASTO:
- 1/2 szklanki prawdziwego miodu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki cukru (ok. 150g)
- 1 szklanka mleka (lub wody)
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej MIX
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody spożywczej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 1 łyżka karmelu (niekoniecznie) upalonego z 2 łyżek cukru
- około 30 g gotowej przyprawy do piernika (lub 3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatowej, 1/2 łyżeczki utłuczonych drobno goździków, szczypta suszonego imbiru, szczypta pieprzu czarnego)
- DO PRZEŁOŻENIA – słoik powideł śliwkowych
- POLEWA – 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 5 dag masła
Opis wykonania
Dieta bezglutenowa
Ten bezglutenowy piernik robi się bardzo szybko, ciasto nie musi “leżakować” ani przed pieczeniem, ani po pieczeniu. Jest bardzo smaczny, miękki i aromatyczny – nie do odróżnienia od wypieków glutenowych.
Sposób wykonania:
Wymieszać w misce obie mąki bezglutenowe, sodę, bezglutenowy proszek do pieczenia, kakao.
Mleko, masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać na zmianę żółtka i mąkę z dodatkami. Każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego.
Białka ubić i na koniec wymieszać delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia niedużych keksówek (lub do jednej głębokiej formy o wymiarach 14×26 cm).
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170-180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Wyjąć z foremki, ostudzić na kratce kuchennej.
Ostudzony piernik przekroić, przełożyć powidłami śliwkowymi. Roztopić na parze połamaną czekoladę oraz masło. Dokładnie wymieszać. Otrzymaną ciepłą polewą polać ciasto.
Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl