Składniki
- 1/2 szklanki kasy jaglanej
- 25 dag włoszczyzny (1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula lub kawałek białej części pora, plasterek selera)
- 1,5 l wody
- 20 dag ziemniaków
- 2-3 dag masła
- 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 malutki listek laurowy, 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu, szczypta suszonego lubczyku, sól, pieprz, 1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Dieta bezglutenowa
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie. Zalać zimną wodą w stosunku 2:1, posolić i ugotować.
Warzywa i ziemniaki obrać, opłukać. Ugotować wywar z kości i warzyw. Wywar przecedzić, dodać przyprawy, ugotować na nim pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy ziemniaki zmiękną, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, masło i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4