Składniki
- 1 kg mąki uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 20 dag cukru (z połowy zrobić karmel)
- 35 dag miodu
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki oleju
- przyprawa do piernika bezglutenowa
- 3 łyżeczki sody spożywczej
Opis wykonania
Dieta bezglutenowa
Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę, miód i przyprawę do piernika rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać sodę, przestudzoną margarynę z modem oraz pozostałe składniki.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej lodówki, do następnego dnia.
Następnego dnia rozwałkować i wycinać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Pieką się bardzo szybko (ok. 10 minut) – trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.
Z tego przepisu otrzymamy 3 blachy pierniczków.
Pierniczki muszą poleżeć. Można je upiec nawet 2 tygodnie przed świętami.
Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl