Święta bez słodkości chyba nie mogłyby się odbyć, zwłaszcza dla małych łasuchów. Specjalnie dla alergików prezentujemy przepisy na bezglutenowe pierniczki i inne świąteczne ciasteczka, które sprawią, że święta będą wyśmienite!
Świąteczne słodkości
W Boże Narodzenie, oprócz uszek czy pierogów z kapustą i grzybami, na naszych stołach królują wszelkiego rodzaju ciasteczka. Najlepiej, gdy są przygotowane własnoręcznie. Nie ma jak domowe pierniczki czy kruche ciasteczka, oczywiście tak, która może zjeść tuż po upieczeniu, bez obawy o utratę zębów. Do świąt pozostało już niewiele czasu, dlatego podsuwamy wam kilka przepisów na pyszne słodkości domowej roboty, dla alergików.
Bezglutenowe pierniczki
Składniki:
– 500 g mąki gryczanej
– 150 g masła
– 125 g cukru
– 125 g miodu
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżki kakao
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka
– 2 żółtka
– 2 łyżki śmietany 36%
Przygotowanie:
Masło ucieramy razem z cukrem, miodem, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao. Sodę oczyszczoną rozrabiamy w 1 łyżce wody. Dodajemy do masła i mieszamy razem z żółtkami. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i masą miodową. Zagniatamy ciasto i dodajemy do niego śmietanę. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, możemy to robić przez papier do pieczenia. Następnie wykrawamy z niego pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu można je polukrować. Najlepiej przechowywać w metalowej puszce.
Włoskie ciasteczka anyżowe bez glutenu
Składniki:
– 300 g mąki bez glutenu
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– 3 jajka
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka anyżu
– 1 łyżeczka masła
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka i żółtko mieszamy z cukrem dodajemy mąkę, masło i przyprawy. Nie miksujemy. Wlewamy połowę ciasta do tortownicy z dziurka i pieczemy. Ciasto szybko się upiecze. Przy nagrzanym do 180 stopni piekarnika będzie gotowe po ok.10 min. Następnie pieczemy drugą porcję ciasta i kroimy je na małe ciasteczka. Możemy posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Cynamonowe ciasteczka
Składniki:
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki cukru
– 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy przez 5 minut w temperaturze 125 stopni.
Katarzyna Antos