bezglutenowe

Święta bez słodkości chyba nie mogłyby się odbyć, zwłaszcza dla małych łasuchów. Specjalnie dla alergików prezentujemy przepisy na bezglutenowe pierniczki i inne świąteczne ciasteczka, które sprawią, że święta będą wyśmienite!

Świąteczne słodkości

W Boże Narodzenie, oprócz uszek czy pierogów z kapustą i grzybami, na naszych stołach królują wszelkiego rodzaju ciasteczka. Najlepiej, gdy są przygotowane własnoręcznie. Nie ma jak domowe pierniczki czy kruche ciasteczka, oczywiście tak, która może zjeść tuż po upieczeniu, bez obawy o utratę zębów. Do świąt pozostało już niewiele czasu, dlatego podsuwamy wam kilka przepisów na pyszne słodkości domowej roboty, dla alergików.

Bezglutenowe pierniczki

Składniki:

– 500 g mąki gryczanej

– 150 g masła

– 125 g cukru

– 125 g miodu

– 2 łyżeczki przyprawy do piernika

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka sody

– 2 łyżki kakao

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka

– 2 żółtka

– 2 łyżki śmietany 36%

Przygotowanie:

Masło ucieramy razem z cukrem, miodem, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao. Sodę oczyszczoną rozrabiamy w 1 łyżce wody. Dodajemy do masła i mieszamy razem z żółtkami. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i masą miodową. Zagniatamy ciasto i dodajemy do niego śmietanę. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, możemy to robić przez papier do pieczenia. Następnie wykrawamy z niego pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu można je polukrować. Najlepiej przechowywać w metalowej puszce.

Włoskie ciasteczka anyżowe bez glutenu

Składniki:

– 300 g mąki bez glutenu

– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

– 3 jajka

– 1 żółtko

– 1 łyżeczka anyżu

– 1 łyżeczka masła

– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka i żółtko mieszamy z cukrem dodajemy mąkę, masło i przyprawy. Nie miksujemy. Wlewamy połowę ciasta do tortownicy z dziurka i pieczemy. Ciasto szybko się upiecze. Przy nagrzanym do 180 stopni piekarnika będzie gotowe po ok.10 min. Następnie pieczemy drugą porcję ciasta i kroimy je na małe ciasteczka. Możemy posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Cynamonowe ciasteczka

Składniki:

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 3 łyżki oliwy

– 2 łyżki cukru

– 4 łyżki wody

– ok. 1/3 łyżeczki cynamonubez glutenu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy przez 5 minut w temperaturze 125 stopni.

Katarzyna Antos