Składniki
Składniki
- szklanka bezglutenowej mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
- 2 duże jajka
- łyżka octu
- owoce
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Ubić przez ok. 10 minut żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce mąki bezglutenowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodać roztopioną chłodną margarynę, łyżkę octu, ubitą na sztywno pianę z białek – i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do średniej wielkości blaszki lub tortownicy, ułożyć gęsto owoce. Piec w nagrzanym piekarniku (temp.ok. 160 st. C) ok.30 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 12