Z poradnika gospodyni
- najzdrowiej jest mieszać w kuchni różne rodzaje mąki bezglutenowej, zamiast stosowania jednej
- wysychaniu wypieków bezglutenowych zapobiegnie dodanie do przepisu miodu, syropu klonowego, przetartego gotowanego ziemniaka lub oliwy
- znacznie lepiej udają się wypieki bezglutenowe w małych formach niż dużych
- ciastka i pieczywo bezglutenowe można przechowywać w zamrażalniku do 6 tygodni – w plastikowych torebkach zamkniętych szczelnie gumką
Gluten występuje nie tylko w żywności
Mało kto wie, że glutenu należy unikać także poza sklepem spożywczym. Jest niemal wszechobecny. Występuje w –
- wielu suplementach i lekach (szczególnie witaminach), gdzie gluten jest stosowany jako środek wiążący
- szminkach do ust
- kleju na znaczkach pocztowych – bezglutenowcy absolutnie nie powinni ich lizać!
(AZ)
Czytaj więcej – w „Kuchni alergików”: B. Jakimowicz-Klein