W sezonie przejściowym poziom odporności może ulec zmianie. Zmiany temperatury sprawiają, że spada, więc organizm jest narażony na działanie wirusów. Odporność możemy wzmocnić naturalnymi metodami w formie rośliny, takiej jak berberys zwyczajny.
Naturalna odporność
Odporność kształtuje się już w okresie ciąży. Dziecko nabywa ją od matki. Wraz z wiekiem zwiększa się jej moc, by w okolicach wieku dojrzewania osiągnąć taki stan, jak odporność osoby dorosłej. Układ immunologiczny chroni organizm przed wirusami i bakteriami. Sezon przejściowy jest trudnym okresem, ponieważ zmieniają się warunki klimatyczne, więcej czasu spędzamy na zewnątrz i inaczej się ubieramy. Wtedy najłatwiej złapać infekcję. Ale odporność można wzmocnić, by zwiększyć naturalną ochronę. I wcale nie potrzebujemy do tego suplementów. Naturalne środki roślinne radzą sobie całkiem nieźle. Stosowały je nasze babcie, a dziś równie chętnie sięgają po nie współcześni rodzice.
Berberys zwyczajny
Berberys zwyczajny, zwany również pospolitym nie wszystkim cokolwiek mówi. Roślina należy do berberysowatych i jest krzewem, który rośnie w krajach europejskich. Dawniej berberys tępiono, ponieważ zagrażał uprawom rolnym. W maju i czerwcu możemy obserwować jak berberys pięknie kwitnie na żółto. Jadalne są owoce tej rośliny, które przybierają jajowatą formę jagody o czerwonej barwie. Charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Przypomina nieco głóg lub dziką różę. Zawierają dość dużo cukru, ale mimo tego ich smak jest cierpki i wyraźnie kwaśny. Dlatego krzew jest znany także pod nazwą kwaśnica pospolita. Owoce najlepiej zbierać późnym latem.
Lecznicza roślina
Nie tylko owoce berberysu wykazują właściwości lecznicze, posiada je także kora, korzenie oraz liście. Roślina jest bogata w takie związki jak berberyna, berbamina, palmatyna czy magnofloryna. Oprócz tego, berberys jest źródłem garbników i kwasów organicznych, takich jak witamina C, kwas jabłkowy, rutyna, polifenole i fenole. Berberys może być wykorzystany w leczeniu problemów trawiennych. Złagodzi ból żołądka oraz wspomoże wątrobę. Jednak zbyt duża ilość berberyny szkodzi trzustce, wątrobie i sercu, więc nie należy przesadzać z ilością owoców. Osoby żyjące w stresie czy odchudzające się, powinny sięgnąć po owoce krzewu berberysu, które ukoją nerwy i wspomogą walkę ze zbędnymi kilogramami.
Sposób na wzmocnienie odporności
Berberys możemy potraktować jak zastępcę cytryny. Zawiera bowiem duże ilości witaminy C i innych cennych substancji. Jego właściwości przeciwgorączkowe pomogą zmniejszyć wysoką temperaturę ciała. Suszone owoce berberysu będą doskonałym środkiem wzmacniającym odporność organizmu, w dodatku smacznym i naturalnym. Owoce są szczególnie polecane w okresach wzmożonych infekcji. Przy zakażeniach bakteryjnych sprawdzą się równie dobrze. Warto stosować berberys przy przeziębieniu czy grypie. Rośliny nie zaleca się kobietom w ciąży i bardzo małym dzieciom.
Zamiast po kolejne suplementy czy inne tego typu środki, lepiej zaczerpnąć mocy z naturalnych źródeł, takich jak berberys. Niepozorny krzew skrywa wiele cennych właściwości, które możemy wykorzystać do poprawy stanu zdrowia i dobrego samopoczucia.
Katarzyna Antos