Składniki
Składniki
- 1 sprawiony pstrąg
- 1 cebula
- 1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
- 400 ml rosołu z drobiu
- 1/2 szklanki śmietany
- 8 kromek bułki bezglutenowej
- 5 dag masła
- 5 dag startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Pstrąga myjemy i tniemy na filety, usuwając ości. Kroimy w kostkę.
W rondlu topimy połowę masła, rumienimy posiekaną cebulę. Wlewamy piwo i rosół, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Wkładamy rybę, gotujemy na małym ogniu przez kolejnych pięć minut.
Na patelni podgrzewamy resztę masła. Wkładamy kromki bułki, podsmażamy na rumiano, odwracamy, posypujemy parmezanem. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy ze śmietaną i mocno podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
Wlewamy do podgrzanych talerzy, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami z pieczywa bezglutenowego.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 25 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4