Składniki

  • ok. 80 dag polędwicy wołowej
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki mąki i szklanka mleka
  • ząbek czosnku i łyżeczka majeranku
  • 2 jaja
  • 5 kropli tabasco lub szczypta dowolnej ostrej przyprawy
  • 3-4 łyżki oliwy

Opis wykonania

1. Polędwicę opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój na plasterki grubości około półtora centymetra. Każdy plasterek lekko zbij tępą stroną kuchennego noża, po czym posyp solą i pieprzem.

2. Przygotuj ciasto naleśnikowe za pomocą ręcznego miksera. Wymieszaj mąkę, mleko i żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i tabasco.

3. Ubij pianę z jajek i dodaj do ciasta.

4. Rozgrzej oliwę na patelni.

5. Każdy befsztyk zanurzaj w cieście tak, aby był dokładnie nim pokryty. Smaż na oliwie z obu stron na jasnobrązowy kolor. Podawaj z zieloną sałatą i winem czerwonym wytrawnym.

Smacznego!!!