Składniki
- ok. 80 dag polędwicy wołowej
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki mąki i szklanka mleka
- ząbek czosnku i łyżeczka majeranku
- 2 jaja
- 5 kropli tabasco lub szczypta dowolnej ostrej przyprawy
- 3-4 łyżki oliwy
Opis wykonania
1. Polędwicę opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój na plasterki grubości około półtora centymetra. Każdy plasterek lekko zbij tępą stroną kuchennego noża, po czym posyp solą i pieprzem.
2. Przygotuj ciasto naleśnikowe za pomocą ręcznego miksera. Wymieszaj mąkę, mleko i żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i tabasco.
3. Ubij pianę z jajek i dodaj do ciasta.
4. Rozgrzej oliwę na patelni.
5. Każdy befsztyk zanurzaj w cieście tak, aby był dokładnie nim pokryty. Smaż na oliwie z obu stron na jasnobrązowy kolor. Podawaj z zieloną sałatą i winem czerwonym wytrawnym.
Smacznego!!!