Składniki
- 2 bakłażany
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżeczki oregano
- 120 g twardego koziego sera
- skórka otarta z 1 cytryny
Opis wykonania
Bakłażany przekroić wzdłuż i ponacinać miąższ w kratkę – by nie przekroić skórki
skórą do góry kłaść na wyłożonej papierem blasze, wstawić do piekarnika na 220 st. C i piec 10 minut, odwrócić i piec kolejne 10 minut.
Ser pokroić lub zetrzeć na grubej tarce, suszone pomidory odcedzić (olej zachować), posiekać i wymieszać z oregano, skórką z cytryny i serem.
Z ciepłych bakłażanów wyjąć łyżką miąższ, zostawiając grubszy brzeg – by nie uszkodzić skórki. Wyjęty miąższ posiekać, dodać do miski z pomidorami i serem, wymieszać
masą napełnić bakłażany, skropić olejem z pomidorów, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piec 10-15 minut, aż ser będzie złoty