Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • pół szklanki oliwy do smażenia
  • sól
  • NA SOS:
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól,pieprz
  • ząbek czosnku

Opis wykonania

1. Bakłażan pokrój w centymetrowej grubości plastry, ułóż na półmisku i lekko posyp solą. Po 15 minutach wytrzyj papierowym ręcznikiem, w ten sposób usuniesz gorzkawy posmak tego warzywa.

2. Na rowkowanej (grillowanej) patelni rozgrzej oliwę i smaż plasterki bakłażana z obu stron na jasnozłocisty kolor. Usmażone plasterki ułóż na kuchennym papierowym ręczniku, aby dokładnie odsączyć tłuszcz.

Przygotuj sos:

Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

4. Podawaj sos osobno lub polewaj nim ułożone na półmisku plasterki usmażonego warzywa.

Smacznego!