Składniki
Składniki
- 225 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia + trochę do posypania
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g cukru pudru
- 45 g masła + trochę do posmarowania
- 30 g rodzynek
- 120 ml mleka
- 2-3 łyżki śmietany lub mleka do glazurowania
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Smarujemy blachę do pieczenia masłem lub wykładamy ją pergaminem.
Przesiewamy do średniej wielkości miski suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy z cukrem.
Siekamy masło i rozcieramy z mąką, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tartą. Dodajemy rodzynki.
Wlewamy ćwiartkę mleka i mieszamy szybko nożem. Dodajemy pozostałą część mleka, aby powstało miękkie ciasto. Nie można mieszać ciasta zbyt długo, bo babeczki wyjdą za twarde.
Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozbijamy lub wałkujemy na placek i rozbijamy lub wałkujemy na placek grubości 2 cm.
Wycinamy babeczki posypaną mąką foremką o średnicy 5 cm. Zbieramy skrawki, formujemy z nich kulę i wycinamy kolejne babeczki.
Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy śmietaną albo mlekiem.
Pieczemy w górnej części piekarnika 10- 12 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i będą lekko zbrązowiałe na wierzchu, a spód będzie wydawał głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka. Studzimy na kratce.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 10