Składniki
- 55 g masła lub margaryny
- 225 g mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 55 g cukru pudru
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- 1 ubite jajko
- 100 g jagód
- mielony cynamon do posypania
Opis wykonania
Wykładamy 6 dużych zagłębień w blasze do pieczenia babeczek papierowymi foremkami lub smarujemy blachę tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Masło lub margarynę topimy w rondlu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Dodajemy cukier.
Robimy w środku zagłębienie i wlewamy mleko, sok z cytryny, esencję waniliową oraz wbijamy jajko. Ugniatamy szybko ciasto. Ostrożnie mieszamy z jagodami.
Przekładamy ciasto do przygotowanych foremek.
Babeczki możemy posypać lekko cynamonem i cukrem, jeśli mamy ochotę.
Pieczemy w piekarniku ok. 250 min., aż wyrosną i lekko się przyrumienią, a środek będzie sprężysty. Przekładamy na kratkę, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.
WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zastępujemy masło lub margarynę bezmlecznym odpowiednikiem, a mleko krowie- mlekiem sojowym, ryżowym lub owsianym.
WERSJA BEZ JAJEK: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zamiast ubitego jajka dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z trzema łyżkami wody.
WERSJA BEZ GLUTENU: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale używamy bezglutenowej białej mąki zamiast zwykłej. Możemy również postarać się o bezglutenowy proszek do pieczenia. Dodajemy 4 łyżki mleka więcej.