Składniki

  • 55 g masła lub margaryny
  • 225 g mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 55 g cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 ubite jajko
  • 100 g jagód
  • mielony cynamon do posypania

Opis wykonania

Wykładamy 6 dużych zagłębień w blasze do pieczenia babeczek papierowymi foremkami lub smarujemy blachę tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.

Masło lub margarynę topimy w rondlu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Dodajemy cukier.

Robimy w środku zagłębienie i wlewamy mleko, sok z cytryny, esencję waniliową oraz wbijamy jajko. Ugniatamy szybko ciasto. Ostrożnie mieszamy z jagodami.

Przekładamy ciasto do przygotowanych foremek.

Babeczki możemy posypać lekko cynamonem i cukrem, jeśli mamy ochotę.

Pieczemy w piekarniku ok. 250 min., aż wyrosną i lekko się przyrumienią, a środek będzie sprężysty. Przekładamy na kratkę, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zastępujemy masło lub margarynę bezmlecznym odpowiednikiem, a mleko krowie- mlekiem sojowym, ryżowym lub owsianym.

WERSJA BEZ JAJEK: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zamiast ubitego jajka dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z trzema łyżkami wody.

WERSJA BEZ GLUTENU: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale używamy bezglutenowej białej mąki zamiast zwykłej. Możemy również postarać się o bezglutenowy proszek do pieczenia. Dodajemy 4 łyżki mleka więcej.