Składniki
- 225 g mąki
- szczypta soli
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 45 g drobnego brązowego cukru
- 45 g roztopionego masła lub margaryny
- 2 jabłka bez skórki – starte
- 55 g rodzynek
- 175 ml mleka
- brązowy cukier trzcinowy do posypanie (według uznania)
Opis wykonania
Dieta bez jajek i orzechów:
Wyłożyć 12 zagłębień w blasze do bułeczek średniej wielkości papierowymi foremkami lub wysmarować blachę tłuszczem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Powinno powstać gęste, mokre ciasto.
Przełożyć do przygotowanych foremek (powinny być wypełnione po brzegi). Piec w piekarniku około 20 minut, aż wyrosną, przyrumieniają się lekko i będą jędrne w dotyku. Przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
Czas pieczenia ok. 20 minut.
Dieta bez produktów mlecznych, jajek i orzechów:
Postępować zgodnie z przepisem, ale zastąpić masło lub zwykłą margarynę bezmlecznym substytutem, a mleko krowie – mlekiem sojowym, ryżowym lub owsianym.