Wśród dań bezmlecznych królują zupy, dipy, warzywa smażone po chińsku czy dim sum. Bezpieczne są także kremowe curry np. tajskie z kurczaka, bezmleczne są też dania z makaronem. Słodkie potrawy bazują na pastach fasolowych czy z kokosów.
W diecie bezglutenowej
Do wyboru jest szeroki wachlarz dań z ryżu także deserowych (jak tajski ryż z mango i kokosem), sajgonki czy pierożki krewetkowe, które można także zrobić w domu.
Sosy także powinny być bezpieczne (poza sojowym) – te tajskie czy z Laosu bazują na soku z limonki, sosie rybnym, chilli czy cukrze palmowym.
Przy alergii na jaja
Należy bezwzględnie unikać makaronów jajecznych, lanych klusek i zup na bazie jaj czy ryżu smażonego z jabłkami. W kuchni wietnamskiej zakazane są jajeczne naleśniki trung trang, tosty krewetkowe i mus z krewetek na trzcinie cukrowej. Bezpieczne są za to gulasze, sałatki i potrawy z ryżowym makaronem.
Bez obaw można jeść także mantou czyli chińskie białe pączki bazujące na drożdżach, a nie na jajkach, nawet nadziewane czyli baozi nie zawierają jaj.
W alergii na orzechy
Problemy są największe, bo siekane orzechy w kuchni azjatyckiej są dodawane niemal do wszystkiego, podobnie jak olej z orzechów arachidowych.
W domowej kuchni można je zastąpić orzechami pinii – jeśli nie mamy na nie uczulenia – oraz przyrządzić samemu takie smakołyki jak tajskie zielone curry z kurczaka, wietnamski gulasz z wołowiny czy kokosowy sorbet na lato.
(AZ)