anafilaksja

Powodzenie w leczeniu, w tym przypadku, jest wprost proporcjonalne do szybkości zastosowania leczenia. Dlatego pacjent, który ma zdiagnozowane reakcje wstrząsowe, musi ZAWSZE mieć przy sobie lek – w tym przypadku autostrzykawkę z preparatem antywstrząsowym do samodzielnego użycia oraz steryd w tabletkach – dawki ustali lekarz prowadzący.

Co może spowodować taką reakcję?

U najmłodszych pacjentów ( niemowląt) może to być mleko krowie. Takie niemowlę często blednie, pokrywa się zimnym potem, staje się wiotkie, często dołączają się silne wymioty, kolkowe bóle brzucha, biegunka ze śluzem niekiedy z domieszką krwi. Ze strony układu oddechowego może (ale nie musi) pojawić się świst krtaniowy ( przy wdechu dziecko „gwiżdże”).Ma to związek z obrzękiem krtani. Może także dojść do skurczu oskrzeli – wtedy świst pojawi się przy wydechu powietrza.

W miarę jak dziecko rośnie zaczynamy wprowadzać coraz to nowe pokarmy.
Powinniśmy wiedzieć, że do pokarmów tzw. alergogennych, czyli mogących spowodować różne reakcje alergiczne, w tym reakcję anafilaktyczną, należą:

  • przetwory mleczne,
  • jajka (szczególnie niebezpieczne wstrząsy obserwowano po nieściętym białku jaja, np. w jajecznicy czy jajku na miękko),
  • truskawki,
  • następnie będą to orzechy a także oleje tłoczone z orzechów,
  • nasiona sezamu,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • owoce (zwłaszcza truskawki i poziomki),
  • konserwanty,
  • barwniki spożywcze,
  • aromaty.
  • środki ochrony roślin w warzywach i owocach (często w tych przypadkach nie można rozpoznać czynnika sprawczego),