Składniki

  • 125 g zwykłej mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duże, ubite jajko
  • 200 ml mleka
  • olej bez orzechów do smażenia
  • syrop klonowy lub cukrowy
  • garść malin lub innych owoców
  • ósemki cytryny (według uznania)

Opis wykonania

Przesiewamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko, wlewamy połowę mleka i mieszamy delikatnie, aż powstanie gładkie, kremowe ciasto. Dodajemy pozostałą część mleka.

Na średnim ogniu rozgrzewamy na patelni trochę oleju. Usuwamy nadmiar. Wylewamy na patelnię tyle ciasta, by powstał naleśnik o średnicy około 12 cm. Smażymy około półtorej minuty, aż na powierzchni będą powstawały i pękały bąble, a naleśnik będzie prawie całkowicie ścięty i brązowy pod spodem. Odwracamy za pomocą łopatki na drugą stronę i szybko smażymy. Przekładamy na talerz i trzymamy w cieple, zanim usmażą się pozostałe naleśniki. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni nieco więcej oleju. Jeżeli dysponuje się dużą patelnią, można równocześnie smażyć 2-3 naleśniki.

Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub cukrowym, malinami i kawałkami cytryny.

W wersji bez produktów mlecznych używamy mleka sojowego, ryżowego lub owsianego zamiast mleka krowiego.

W wersji bez jajek zamiast normalnej mąki mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z ćwierć łyżeczki gumy ksantanowej i dwiema łyżeczkami wody, aż masa będzie gęsta i spieniona, po czym dodajemy do mąki. Zamiast jajka, dodajemy do ciasta 3-4 łyżki mleka więcej, by uzyskać kremową konsystencję.