Najczęściej występujące w diecie to spirulina i chlorella.
- spirulina – działa korzystnie na nasz układ immunologiczny, spowalnia procesy starzenia, zmniejsza negatywne oddziaływanie środowiska, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka oraz wspomaga detoksykację organizmu, co jest ważne m.in. dla osób przyjmujących długotrwale leki; jest polecana dla wegetarian jako uzupełnienie białka (poza okresem ciąży, karmienia i u dzieci do lat 12)
- chlorella – słodkowodny glon jednokomórkowy, bogaty w białko i inne składniki odżywcze, popularnie spożywany w Japonii; wzmacnia układ immunologiczny, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, także działa detoksykacyjnie, wspomaga leczenie chorób reumatycznych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych.
Algi często są dodatkiem do różnych produktów spożywczych, pełniąc rolę substancji zagęszczających i żelujących, poprawiając ich wygląd i smak. Kryją się pod takimi nazwami jak alginian sodu, agar, karagen lub odpowiadającymi im symbolami (E401, E406, E407).
Detoksykacja organizmu
Pozyskiwane z alg chlorofiliny skutecznie odtruwają organizm, wypłukując toksyny (np. dioksyny) oraz rtęć i ołów. Silniejsze preparaty z alg stosuje się przy zatruciach i jako środek odtruwający np. w autyzmie czy do usuwania toksyn z mózgu, przez układ oddechowy, pokarmowy, moczowy, skórę, gruczoły potowe, łojowe, łzy i układ limfatyczny.