Wszechobecna soja – zawsze wnikliwie czytaj etykiety
Niezależnie od przypadłości, z jaką się zmagasz, wnikliwie czytaj etykiety. Mogłoby się wydawać, że wędlina to mięso połączone z przyprawami. W rzeczywistości większość szynek i kiełbas zawiera soję. Dlaczego producenci żywności dodają ją do swoich wyrobów? Soja posiada wiele zalet, charakteryzuje się wysoką zawartością białka, jednocześnie posiada dużą pojemność sorpcyjną. Oznacza to, iż chłonie wodę i tym samym zwiększa masę gotowego wyrobu. Nic dziwnego, że stała się „ulubienicą” przemysłu spożywczego. Niestety, soja posiada również wady. Nie bez powodu trafiła na listę najczęściej spotykanych alergenów.
Nietolerancja laktozy
Z wiekiem zmniejsza się tolerancja laktozy. Organizm człowieka został tak ukształtowany przez ewolucję, iż w dzieciństwie wytwarza stosowne enzymy, wszak jesteśmy ssakami, ale w miarę upływu czasu ich synteza zmniejsza się. Teoretycznie w dorosłym życiu nie powinniśmy pić mleka. Sięgając po napój uzyskany od krowy, owcy czy kozy, poniekąd postępujemy wbrew biologii. Część osób zachowuje zdolność do syntezy enzymu trawiącego laktozę do późnej starości, ale niektórzy w pewnym wieku muszą zadowolić się wyrobami fermentacji mlekowej. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż tolerancja cukru mlecznego zależy od nacji. Większość Azjatów nie toleruje laktozy, toteż konsumpcja mleka w ich przypadku może zakończyć się dokuczliwymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli źle tolerujesz laktozę, powinieneś dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Cukier mleczny znajdziesz m.in. w gotowych przyprawach do pizzy, sosach czy różnego rodzaju dipach. Laktozę wykorzystuje się jako substancję pomocniczą w produkcji niektórych leków, w tym tabletek antykoncepcyjnych.
Regulacje prawne nakładają na firmy zajmujące się produkcją żywności obowiązek informowania konsumenta o śladowych ilościach selera, gorczycy, laktozy, glutenu i orzechów. Jeśli w zakładzie wykorzystuje się seler, istnieje ryzyko, iż zanieczyści on wyroby, które teoretycznie go nie zawierają. Przedsiębiorstwa pragną ustrzec się przed problemami i ewentualnymi pozwami od poszkodowanych, toteż zabezpieczają się, informując ich o potencjalnym zagrożeniu. Bądź świadomym konsumentem i unikaj artykułów, które mogą ci zaszkodzić. Nie potrafisz znaleźć przyprawy do pizzy wolnej od laktozy? Przygotuj własną mieszankę z suszonych ziół. Chorzy na celiakię powinni szukać produktów z przekreślonym kłosem lub adnotacją „Gluten Free”. Zmagasz się z nietolerancją laktozy? Sięgaj po artykuły, które zawierają znaczek „Lactose Free”.
Firmy spożywcze i supermarkety coraz częściej wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Oferują one produkty wolne od alergenów. Czy wiesz, że można kupić mleko o obniżonej zawartości laktozy? Wbrew pozorom jego cena nie jest wygórowana. Nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. W większości piekarni bez problemu kupisz chleb sojowy czy gryczany.