Alergia pokarmowa to poważna i skomplikowana choroba. Czym się wyróżnia? Gwałtowną reakcją systemu odpornościowego na spożycie danego produktu. Jaką reakcją? To już bardziej skomplikowane.
W literaturze specjalistycznej alergia pokarmowa opisywana jest w sposób ogólny, albowiem każdy przypadek ma charakter indywidualny. Alergiczne reakcje na produkty spożywcze różnią się od siebie gwałtownością przebiegu.
Pojęcie alergii pokarmowej jest często nadużywane
Niestety, stwierdzenie alergii pokarmowej wcale nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. Bardzo często schorzenie to mylone jest także z nietolerancją pokarmową. Intensywność objawów oraz czas ich trwania – to natomiast podstawowa różnica między nimi.
O ile bowiem alergię pokarmową ma się zwykle na całe życie, o tyle nadwrażliwość na dany produkt może przeminąć. Przykładowo popularna nietolerancja na mleko krowie u niemowlaków w 90% przechodzi w okresie przedszkolnym (zwykle przed 3 rokiem życia).
Poza tym, nietoleracja pokarmowa przebiega dużo spokojniej i w żadnej jej fazie, nie występuje zagrożenie życia.
Alergia na pokarm może mieć uwarunkowanie genetyczne
W alergii pokarmowej nie tylko winne są jednak geny. Częściej na alergię pokarmową zapadają ludzie, którzy w okresie niemowlactwa zostali za szybko odstawieni od pokarmu matki.
Ponadto, dostrzegalna jest zależność kulturowa. Na przykład alergia na ryż występuje o wiele częściej w krajach azjatyckich niż europejskich, gdzie produkt ten stanowi podstawowe pożywienie. W Polsce najczęściej uczulają natomiast jaja, mleko, orzechy, soja, ryby oraz białka zbóż.