Różnego rodzaju wędliny kuszą ze sklepowych lad i półek. Ale czy mamy świadomość, że mogą być także źródłem alergenów? Problemem może być alergia na wędliny – dlaczego szynka uczula?
W krainie wędlin
Wędliny, szynki i kiełbasy kuszą w sklepach swoim wyglądem i zapachem. Wiele z produktów mięsnych jest reklamowanych jako swojskich, co ma zachęcić klientów do zakupu. Przymiotnik ten niekoniecznie oznacza to, że wybrana wędlina jest zdrowa i rzeczywiście przygotowana w tradycyjny sposób. Producenci używają bowiem różnych ulepszaczy smaku, barwników oraz konserwantów, które mają za zadanie przedłużyć termin ważności wędlin i mięs oraz ulepszyć ich smak.
Alergia na wędliny
Wędliny kojarzone są produktem mięsnym, ale niektóre z nich oprócz mięsa, zawierają także długą listę innych składników. To właśnie wszelkie dodatki i wzmacniacze chemiczne bywają źródłem alergii. Kupując wędliny nie zawsze zwracamy uwagę na ich skład i źródło z jakiego pochodzą. Te od lokalnych dostawców mogą być o wiele zdrowsze niż te, których nie brakuje w supermarketach. Zanim wybierzemy się do sklepu, aby uzupełnić zapasy w lodówce, poznajmy substancje, których lepiej unikać w składzie wędlin. Wiele z nich zawiera glutaminian sodu. To sól sodowa, która wzmacnia smak i zapach, dzięki której nasze ulubione szynki są tak smaczne. W mięsie znajdziemy również mleko, które także uczula, szczególnie dzieci. Istną zmorą są wszelkie wędliny produkowane z myślą o dzieciach, czyli te, które zawierają wzorki. Ten zabieg ma zachęcić najmłodszych konsumentów do jedzenia. Wędliny te są jednak często wielokrotnie zmielone i dodatkowo faszerowane substancjami chemicznymi. Konserwanty mogą uczulać, dlatego należy sprawdzać skład produktów, które kupujemy.
Wędliny dostępne na rynku zawierają mnóstwo różnych substancji, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Alergia na wędliny może pojawić się u dorosłych i u dzieci. Jeśli chcemy uniknąć reakcji alergicznych, możemy sami przygotować domowe wędliny, Wystarczy upiec ulubiony rodzaj mięsa, wraz z przyprawami, które sami skomponujemy. Takie wędliny z pewnością będą nie tylko bezpieczne ale również bardzo smaczne.
Katarzyna Antos