Kompozycja zapachowa, która określana jest jako „parfum” lub „fragrance”, stanowi mieszaninę wielu substancji. W związku z tym prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanej reakcji gwałtownie wzrasta. Ze względu na bogactwo komponentów zapachowych, wszak branża kosmetyczna prężnie się rozwija, nie można przetestować wszystkich pod kątem działania alergizującego. Specjaliści opracowali mieszaninę MP, składającą się z 8 aromatów, która ułatwia diagnostykę.
Skład mieszaniny perfumowej
W skład MP wchodzą następujące substancje zapachowe:
-
mech dębowy, uchodzi za związek najczęściej alergizujący
-
geraniol, ten składnik znajdziemy w większości kosmetyków dostępnych na rynku
-
hydroksycytronellal, wchodzi w skład mieszaniny MP, chociaż wiemy, iż nie należy do substancji najczęściej alergizujących, może jednak wzmacniać działanie innych związków
-
eugenol, czyli substancję, która występuje w środowisku naturalnym, znajdziemy ją w goździkach (przyprawie)
-
izoeugenol
-
alkohol cynamonowy, wykorzystywany przy produkcji dezodorantów i perfum, udowodniono, iż może wywoływać hiperpigmentację skóry
-
aldehyd alfa-amylocynamonowy, nadaje charakterystyczny zapach podkładom i kredkom do ust.
Wśród alergologów coraz częściej pojawiają się głosy, iż mieszaninę MP należy wzbogacić o nowe substancje. Mieszaniny perfumowe uchodzą za jeden z najczęściej alergizujących składników wykorzystywanych przy produkcji kosmetyków. Początkowo w testach alergicznych stosowano 2-procentowy roztwór MP. W związku z tym, iż tak wysokie stężenie często przyczyniało się do podrażnienia skóry, które fałszowało wyniki, od pewnego czasu używa się 1-procentowej mikstury. Wprowadzenie wyżej wspomnianej modyfikacji zmniejszyło liczbę wyników fałszywie dodatnich. Szacuje się, że próba z MP pozwala wykryć alergię wśród 70-80% osób, u których obserwuje się nadwrażliwość na perfumowane kosmetyki.