Co uczula w miodzie?
Przyczyną reakcji alergicznej na miód są głównie zawarte w nim pyłki kwiatów, traw i drzew, zarodniki grzybów, a także fragmenty pszczół i wydzielanego przez nie białka.
U osób, które nigdy nie miały problemów z alergią rzadko spotyka się przypadki uczulenia na miód. Znacznie częściej reakcje alergiczne obserwuje się wśród alergików uczulonych na pyłki roślin, a szczególnie u osób uczulonych na jad owadów.
Jakie są objawy alergii na miód?
Reakcje alergiczne na mód można podzielić na kilka kategorii:
- dermatologiczne – ogólny świąd ciała, pokrzywka miejscowa, obrzęk naczyniowy, obrzęk ust i powiek,
- związane z układem pokarmowym – bóle brzucha, biegunka, wymioty, ogólne dolegliwości gastryczne,
- związane z układem oddechowym – obrzęk i wyciek wydzieliny z nosa, obrzęk gardła, duszności i kaszel, skurcze oskrzeli.
Najgroźniejszą reakcją jest tzw. wstrząs anafilaktyczny, czyli gwałtowna reakcja na alergen, która może doprowadzić nawet do śmierci. Na szczęście w przypadku miodu rzadko spotyka się tego typu objaw.