Na święta Bożego Narodzenia przygotowujemy ryby. Na wigilijnym stole króluje karp, choć coraz częściej goszczą tam też inne gatunki. Alergia na karpia i inne ryby może zepsuć nam święta. Jak ją rozpoznać? Czym się charakteryzuje?
Poznając karpia
Karp należy do gatunku ryb słodkowodnych. W Polsce jest hodowany ze względów konsumpcyjnych. Najwięcej tej znanej ryby sprzedaje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ryba ta, jest u nas jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw, nic dziwnego, że tak chętnie po nią sięgamy. W niektórych krajach, karp jest uznawany za gatunek inwazyjny. Jest mięsistą rybą, którą można przygotować na wiele sposobów.
Alergia na ryby
Ryby to jedne z najpopularniejszych czynników, wywołujących alergie pokarmowe. Zawierają białko, o nazwie parwalbumina, które zlokalizowane jest w tkance mięśniowej ryb. Alergia na ryby częściej występuje w krajach, gdzie spożywa się duże ilości ryb. Uczulenie na jeden gatunek ryby może skutkować nietolerancją organizmu także na inne ich rodzaje. W przypadku owoców morza, sytuacja wygląda nieco inaczej. Budowa ich białek różni się od tych rybich, dlatego uczuleni na ryby, niekiedy mogą spożywać krewetki, małże i inne morskie rarytasy. Sam zapach ryby, czy inne produkty, przygotowane na desce, gdzie były oprawiane ryby, może przyczynić się do pojawienia objawów uczulenia.
Objawy uczulenia
Główne objawy alergii na ryby dotyczą układu pokarmowego. Zaliczamy do nich takie dolegliwości, jak biegunka, wymioty czy nudności. Mogą wystąpić natychmiast lub po upływie czasu. Wszystko zależy od danego organizmu i stopnia alergii. Inne symptomy uczulenia na ryby to objawy skórne, takie jak pokrzywka, obrzęk ust, zaczerwienienie. Pojawić może się także obrzęk Quinckego czy wstrząs anafilaktyczny, najgroźniejsza postać alergii. W przeciągu kilku minut może dojść do problemów z oddychaniem i krążeniem. W przypadku zmian skórnych, mowa o późnej reakcji alergicznej. Nawet dwa dni od spożycia ryby możemy zaobserwować niepokojące sygnały ze strony organizmu.
Alergia na karpia i inne ryby może ustąpić wraz z wiekiem dziecka, jednak zdarza się to niestety bardzo rzadko. Uczuleni powinni unikać spożycia wszystkich gatunków ryb oraz potraw, które zostały przygotowane z ich użyciem, tak jak pasty, wywary czy zupy. Wtedy radzimy zrezygnować z wigilijnego karpia, by cieszyć się świętami. Same opary z gotowania ryb mogą wywołać alergię, więc dla bezpieczeństwa, warto uważać podczas świątecznych przygotowań. Leczenie dotyczy tylko powstałych reakcji, a nie przyczyn alergii, dlatego dieta wykluczająca z menu ryby, jest najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji.
Katarzyna Antos