Zalecenia
Zawsze należy się skonsultować z lekarzem specjalistą. Jeśli alergia nie daje silnych objawów, to wtedy wystarczy tylko ograniczyć lub wykluczyć białko. Jeśli jednak objawy będą bardzo silne, to wtedy z jadłospisu trzeba wykluczyć całkowicie jajka. Dieta powinna być przygotowana przez specjalistę, bowiem musi ona być odpowiednio zbilansowana.
Osoby z takim uczuleniem muszą zrezygnować z wielu potraw, m.in. ciast, makaronów, pieczywa, słodyczy, kremów, lodów, majonezu, a nawet wina i piwa (które, choć to nieprawdopodobne, mogą zawierać proteiny białka, użyte przez producentów w celu poprawienia smaku czy jakości wina).
Bardzo ważne, aby czytać etykiety produktów, które chce się zakupić, gdyż tam znajdują się informacje, czy do przygotowania zostało użyte jajko. Jeśli więc na produkcie spożywczym znajduje się któraś z poniższych nazw, to oznacza, że nie może go spożyć osoba z uczuleniem na jajka:
- albumina,
- białko,
- globulina,
- jaja w proszku,
- lipovitellina,
- owoalbumina,
- owoglobulina,
- owomukoid,
- witelina
- żółtko jaja.
Alergia na jajka mija wraz z wiekiem, wystarczy tylko wykluczyć je z jadłospisu na dłuższy czas. Konsekwencją tego może być dość uboga dieta, dlatego zaleca się konsultację z dietetykiem oraz korzystanie z kuchni wegańskiej.