Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce. Są pyszne, zdrowe i nadają się do przyrządzania surówek, deserów i ciast. Zaleca się ich spożywanie osobom odchudzającym się ze względu na małą liczbę kalorii. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu wspierają pracę naszych jelit i obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Są też źródłem witaminy C, beta-karotenu i potasu. Niestety, owoce te mogą także uczulać. Alergia na jabłka występuje zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Jak ją rozpoznać?
Alergia na jabłka często objawia się kichaniem, łzawieniem oczu czy wodnistym katarem. Nierzadko zjedzenie owocu wywołuje u chorego obrzęk błony śluzowej jamy ustnej. Uczulenie często pojawia się u osób, które reagują nadwrażliwością także na pyłki brzozy. Jest to tak zwana alergia krzyżowa. Alergicy mogą być uczuleni także na inne owoce, które pochodzą z drzew i krzewów należących do rodziny Rosaceae. Są to między innymi gruszki, aronia, pigwy czy brzoskwinie.
Alergia na jabłka – co warto o niej wiedzieć?
Alergia na jabłka może wystąpić zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Jabłko bardzo często wywołuje reakcje alergiczne. Aż 2% mieszkańców Europy Centralnej i Północnej boryka się z tym typem uczulenia. Dolegliwość często dotyka osoby uczulone na pyłek brzozy. Alergia krzyżowa wynika z podobieństwa budowy białek obecnych w pyłku i owocach. Alergicy mogą zauważyć wzmożone objawy alergii na jabłka w okresie pylenia brzóz. Część alergenów obecnych w tych owocach ulega rozłożeniu podczas obróbki termicznej. Dlatego niektóre osoby nie mogą spożywać jabłek w formie surowej, ale gotowanej czy pieczonej już tak.
Objawy alergii na jabłka
Typowe objawy alergiczne pojawiające się po zjedzeniu jabłka to katar, kichanie i łzawienie oczu. Symptomy te mogą pojawić się już przy styczności skóry z owocem. Połknięcie kawałka jabłka prowadzi do obrzęku okolicy jamy ustnej, ust lub gardła. Na skórze często rozwija się swędząca wysypka. Alergia na jabłka nierzadko objawia się tak zwanym zespołem alergii jamy ustnej. W jego przebiegu występuje świąd ust, pieczenie języka oraz podrażnienie gardła. Rzadko chorzy borykają się z biegunkami czy wymiotami po zjedzeniu jabłek. Najgroźniejszy dla zdrowia, a nawet życia alergika jest wstrząs anafilaktyczny. Na szczęście dochodzi do niego stosunkowo rzadko.
Czy wszystkie jabłka uczulają tak samo?
Stężenie poszczególnych alergenów jest różne w zależności od odmiany jabłka. Najsilniej uczulają takie typy owoców, jak Granny Smith, Jona Gold czy Golden Delicious. Mniej alergizujące są popularne odmiany: Gloster, Jamba, Elisa i Santana. Słabsze objawy występują też po zjedzeniu jabłek pochodzących z upraw ekologicznych. Wiąże się to najprawdopodobniej z obecnością dodatkowo podrażniających pestycydów w owocach pozyskiwanych z opryskiwanych sadów. Niektóre osoby nie wykazują też tak silnej reakcji alergicznej po obraniu jabłek ze skórki.
Alergia na jabłka – diagnostyka
Aby skutecznie leczyć alergię, należy najpierw rozpoznać, które substancje ją wywołują. W przypadku uczulenia na jabłka przydatne są testy na alergię. Najczęściej stosuje się punktowe testy skórne. Polegają one na naniesieniu na skórę chorego kropel roztworów alergenów. W ich obszarze delikatnie nakłuwa się skórę. Jeżeli w miejscu nałożenia danej substancji pojawi się swędzący bąbel, wynik uznaje się za dodatni. Wykorzystywane przy diagnostyce alergii są również testy określające poziom specyficznych przeciwciał IgE wobec konkretnych alergenów. Wykonuje się je na pobranej od pacjenta próbce krwi. Niekiedy stosowane są również bardziej czułe, punktowe testy prick by prick. Do zbadania reakcji alergicznej używane są w nich świeże owoce.
Leczenie uczulenia na jabłka
Leczenie wszelkich alergii opiera się na usunięciu alergenu z otoczenia lub jadłospisu chorego. W przypadku uczulenia na jabłka konieczne więc będzie zastosowanie diety eliminacyjnej. Niekiedy wymagana jest ona jedynie w okresie pylenia brzóz. Czasem w naszym menu możemy pozostawić również kompoty, dżemy czy musy z gotowanych jabłek. Objawy alergii mogą być złagodzone poprzez zastosowanie immunoterapii. Metoda ta polega na stopniowym przyzwyczajaniu organizmu alergika do pewnych dawek uczulającej substancji. Niestety, nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Symptomy alergii po przypadkowym zjedzeniu owocu złagodzą leki zapisane przez alergologa. Są to na przykład preparaty antyhistaminowe.
Karolina Solga
Jeśli nie mamy dostępu do jabłek nie pryskanych to ich porostu nie jemy,jablko to owoc który przyswaja najwięcej pestycydów, więc niby zdrowy ale tylko z pewnego źródła