Gdzie znajdziemy gluten?
Znajdziemy go wszędzie w produktach piekarniczych – chlebie, bułkach, ciastach, paluszkach, wafelkach, o ile oczywiście produkt nie jest oznaczony jako bezglutenowy. Niestety – ze względu na łatwość otrzymywania i zdolności spulchniające i sklejające, gluten znajduje się bardzo często w produktach, w których nie powinien być i trudno jest utrzymać prawidłową dietę bezglutenową. Na co trzeba uważać?
- wyroby garmażeryjne,
- wędliny, mielone mięso, parówki, pasztety,
- słodycze: nadziewana czekolada, cukierki,
- śmietany, jogurty, serki, desery
- a nawet piwo i leki.
Jak widać, osoba uczulona na gluten powinna wyrobić sobie odruch nieustannego czytania etykiet produktów, by ustrzec się przed alergenem. Jednak wielu producentów, chcąc oszczędzić, dodaje ukradkiem gluten do swoich produktów, nie informując o tym klienta.
Domowe sposoby sprawdzania zawartości glutenu
Najprostszym testem, jaki możemy wykonać w domu, jest test jodynowy. Na fragment podejrzanego produktu należy nanieść kropelkę jodyny (którą kupimy w aptece). W obecności skrobi zmieni ona kolor z pomarańczowego na granatowy, a nawet na granatowoczarny. Jeśli w produkcie są skrobia, z dużym prawdopodobieństwem znajduje się tam też gluten.
J.P.Roczek
Bardzo przydatny artykuł. Widać lekkie pióro autora 🙂 Pozdrowienia!
Przepraszam, ale nie można mieć „nietolerancji glutenu”. Gluten to jest białko, a na białko można mieć jedynie alergię. Nietolerancja ma inne podstawy, nie angażuje odpowiedzi autoimmunologicznej.