Uwielbiają ją nie tylko najmłodsi. Rozpływa się w ustach i poprawia nastrój. Jest dobra na wszystko – królowa czekolada! Żałują ci, którzy nie mogą jej jeść. Jak objawia się alergia na czekoladę i co tak naprawdę jest przyczyną uczulenia?
Ja chcę czekoladę!
Każdego miłośnika słodyczy nachodzi niekiedy ochota na coś słodkiego. Niektórych nawet codziennie, ale ponoć małe grzechy są wybaczane. Zwykle sięgamy po to, co mamy pod ręką, dlatego wiele osób chowa w domowych szafkach słodkości na czarną godzinę. Prym wiedzie czekolada i to w przeróżnej formie. Tabliczki, batoniki, ciastka, orzechy oblane czekoladą czy czekolada na gorąco – idealna na zimowy czas. Święta tylko napędzają sprzedaż. W sklepach nie brakuje czekoladowych mikołajów, lizaków czy innych równie barwnych wyrobów. Wszystko słodkie i obłędnie dobre. I jak tu przejść obojętnie obok tabliczki czekolady…
Czekolada pełna wartości
Czekolada jest zdrowa, ale nie każda. Gorzka czekolada, wytworzona z dużej ilości kakao (min.70%) to wartościowy składnik diety, ponieważ dostarcza organizmowi żelazo, które wspomaga pracę serca. Taką czekoladę możemy jeść bez obaw, rzecz jasna, w kontrolowanych ilościach, bo co za dużo, to nie zdrowo. Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej i tłuszczu, ale producenci dodają różne inne składniki, by wzbogacić jej smak. W ten sposób otrzymujemy nadziewane czekoladki, smakowe tabliczki i inne wyroby, często czekoladopodobne.
Alergia na czekoladę
Nie wszyscy mogą cieszyć się smakiem czekolady, a wszystko przez uczulenie. Alergia na czekoladę dotyczy nie tylko samego kakao, czyli głównego jej składnika. Alergia pokarmowa na kakao jest bardzo rzadka, więc liczba osób uczulonych na czekoladę pod tym względem jest niewielka. Jednak należy wziąć pod uwagę wszystkie inne dodatki, stosowane przy produkcji czekolady. Mleko, orzechy czy lecytyna soja to tylko niektóre alergeny, obecne w ulubionych tabliczkach. To właśnie one uczulają najczęściej, powodując dolegliwości ze strony układu pokarmowego i skóry. Po zjedzeniu czekolady może pojawić się wysypka, nudności czy bóle brzucha i wcale nie mówi tu o przejedzeniu. Innymi, alergizującymi dodatkami są owoce i przyprawy. Pomarańczowe czy truskawkowe nadzienie będzie niebezpieczne dla osób uczulonych na te owoce. Podobnie jest z cynamonem czy orzechami. Orzeszki ziemne, spożyte w niewielkiej ilości mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. Wtedy nici z przyjemności jedzenia czekolady, tylko kierunek obrany na pogotowie ratunkowe. Czekolada zawiera szczawiany, które nie służą chorym na kamicę nerkową. Oni także powinni jej unikać.
W przypadku uczulenia na któryś z dodatków, jak orzechy czy owoce, wystarczy unikać czekolad nadziewanych, wybierając tą w mlecznej czy gorzkiej postaci. Uczuleni na mleko mogą pić gorącą czekoladę, przygotowaną na wodzie. Pozostali muszą obejść się smakiem, sięgając po inne, bezpieczne słodycze, których nie brakuje na rynku.
Katarzyna Antos
Jemy najczęściej gorzką 90% kakao