Bób jest rośliną, którą zajadamy się w sezonie letnim. Stanowi doskonałą przekąskę czy składnik sałatek oraz dań głównych. Alergia na bób występuje tylko sporadycznie. Co warto wiedzieć na jej temat?
Alergia na bób – alergia pokarmowa
Alergie pokarmowe to poważny problem dzieci i dorosłych. Coraz więcej osób odkrywa uczulenie na jedzenie wszelkiego typu. Potencjalnym alergenem jest każdy rodzaj pokarmu, czy to owoce, zboża czy warzywa. Ta ostatnia z grup, jest jedną z największych, jeśli chodzi o uczulenia pokarmowe. Alergia na bób jest rzadkim typem alergii. W sezonie letnim, bób stanowi doskonałe źródło wielu mikroelementów. Jest smaczny i łatwo dostępny, więc chętnie po niego sięgamy. Mimo licznych zalet, bób także wykazuje właściwości alergizujące, o których warto wiedzieć. Tym bardziej, jeśli chcemy warzywo podać dzieciom po raz pierwszy.
Alergia na bób – przyczyny i objawy
Bób należy do roślin strączkowych, takich jak soja czy fasola. Ze względu na swoją budowę i składnik, jakim jest białko roślinne, klasyfikujemy go do grupy alergenów pokarmowych, pochodzenia roślinnego. Oprócz samej alergii na bób, przyczyną może być także uczulenie krzyżowe, ponieważ budowa białek roślin strączkowych jest podobna do białek pyłków. Bób może zawierać także nikiel, który jest źródłem takich objawów alergii jak pokrzywka, wysypka czy rumień. Po spożyciu bobu, organizm alergika może zareagować nie tylko ze strony układu pokarmowego, oddechowego ale także skórnego. Jeśli po zjedzeniu bobu, zaobserwujemy duszności, bóle głowy czy biegunki, warto zgłosić się do alergologa. Tak jak w przypadku alergii na soję, skóra alergika jest narażona na zmiany i stan zapalny. Sporadyczne reakcje alergiczne nie są groźne dla organizmu, chyba że mamy styczność z bardzo silnym uczuleniem na bób. Rośliny powinny unikać kobiety w ciąży i diabetycy.
Osoby uczulone na bób czy inne rośliny strączkowe muszą unikać ich spożycia. Dieta eliminacyjna, polegająca na wykluczeniu bobu z jadłospisu, jest jedyną skuteczną formą leczenia alergii. Rezygnując z jedzenia bobu możemy być pewni, że objawy alergii pokarmowej nie będą nam dokuczać. Należy zaznaczyć, że dieta obejmuje nie tylko surową roślinę, ale jej postać po obróbce termicznej. Nawet niewielka ilość alergenu, w formie dodatku do potrawy, niesie ze sobą ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, dlatego osoby uczulone, muszą zwracać szczególną uwagę, na to co jedzą.
Katarzyna Antos