Maliny bywają zdradliwe, ponieważ tak jak inne owoce, mogą być przyczyną uczuleń. Alergia na maliny może pojawić się przez wzgląd na salicylany. Jakie jeszcze są przyczyny i objawy tego uczulenia ?
Alergia na maliny
Maliny, podobnie jak poziomki czy truskawki, pochodzą z rodziny różowatych. W Polsce doskonale znamy smak malin, które rosną dziko w wielu miejscach. Oczywiście roślinę stosuje się także na uprawy, byśmy mogli cieszyć się zdrowym sokiem malinowym, tak nieocenionym w okresie przeziębień. Już w czasach średniowiecza uprawiano maliny jak krzewy owocowe. Maliny są bardzo smaczne i zdrowe, przez co znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczych oraz farmaceutycznym. Nie wszyscy mogą jeść maliny, ponieważ owoce te wywołują alergie pokarmowe, jak się okazuje, dość często.
Alergia na maliny – przyczyny i objawy
Już od początku lipca owocują maliny, które chętnie z krzewów zrywają dzieci. Nic dziwnego, w końcu słodkie owoce tylko zachęcają by je zjeść. Dzieci często bywają uczulone na maliny, podobnie jak w przypadku truskawek. Owoce zawierają salicylany. Kwas salicylowy znajduje się w wielu naturalnych produktach. Należy do organicznych związków chemicznych i jest wykorzystywany do produkcji leków. W malinach obserwujemy dość dużą ilość salicylanów, które mogą wywołać objawy alergii pokarmowej. Po spożyciu malin, lub produktów, które zawierają przetworzone, u alergika może pojawić się pokrzywka, wysypka, rumień czy ból brzucha. Przy długotrwałych objawach alergii, często dochodzi do suchego kaszlu, który niesie ryzyko rozwoju astmy oskrzelowej. Rodzice powinni ostrożnie wprowadzać maliny do diety dziecka. Najlepiej podawać maluchowi niewielkie ilości, bacznie obserwując reakcje organizmu. W przypadku takich owoców jak maliny, alergia pokarmowa może minąć wraz z wiekiem dziecka. Z czasem układ trawienny uzyskuje pełna dojrzałość, pracując coraz to sprawniej, dlatego warto odstawić na jakiś czas maliny, by móc ponownie wrócić do ich jedzenia. Alergia na maliny może wystąpić także u osób dorosłych, jednak dzieci stanowią zdecydowanie większą grupą ryzyka, ze względu na niewykształcone w pełni organizmy.
Maliny bez wątpienia kojarzą są z latem i czasem beztroski. Nie zapominajmy, że każdy gatunek owoców jest dla nas potencjalnym alergenem pokarmowym. Uważajmy więc na ilość pożywanych owoców, szczególnie wśród dzieci. Wprowadzajmy maliny do diety z uwaga i rozsądkiem. Jeśli zaobserwujemy niepokojące symptomy, zgłośmy się do lekarza, najlepiej alergologa, który po wykonaniu odpowiednich badań, postawi diagnozę i wskaże nam jak postępować, w przypadku takiego uczulenia. Wówczas będziemy spokojni o zdrowie, czy to naszych dzieci czy swoje.
Katarzyna Antos