Czasem bywa uznawany także za alergen pokarmowy.
Choć nie udowodniono, że uczula sama jarzębina – jej owoce lub liście – kwas z niej pozyskiwany jest od wielu lat uznawany za alergen kontaktowy.
Działa grzybobójczo i drożdżobójczo, dlatego jest dodawany do marmolad, suszonych owoców, ryb, soków owocowych, niektórych win, kiszonych warzyw, serów i jogurtów.
Jest także składnikiem –
- leków zewnętrznych (różne stężenie w maściach np. stosowanych w leczeniu żylaków)
- kosmetyków (np. do higieny intymnej, szamponów, past do zębów)
- płynów do soczewek.
Objawy alergii kontaktowej
Po spożyciu – wywołuje u alergików bąble pokrzywkowe po zetknięciu ze skórą, ale bywa, że także po podaniu doustnym produktu z tym kwasem jako konserwantem żywności. Szczególnie wzrost spożycia jogurtów bogatych w ten składnik nasila zapalenie skóry. Choć rozkłada się w przewodzie pokarmowym jednak u osób ze skłonnością do pokrzywki nasila powstawanie nowych bąbli.
Uwalnia histaminę, dlatego w leczeniu objawów jego działania stosuje się leki przeciwhistaminowe, które jednak nie zawsze likwidują dolegliwości.
Po kontakcie ze skórą – wyprysk może wystąpić u osób smarujących nogi maścią z kwasem sorbowym, zaś zapalenie spojówek i powiek u osób stosujących soczewki kontaktowe, płukane w płynie do ich przechowywania.
Po stosowaniu kosmetyków z kwasem w skrajnych przypadkach może doprowadzić do zapalenia pochwy (po użyciu płynu do higieny intymnej, zawierającego kwas) lub rumień na czole – po zastosowaniu szamponu z kwasem. Niezwykle sporadycznie pasta do zębów, zawierająca ten kwas, może wywołać obrzęk warg.
Więcej o alergenach kontaktowych czytaj w Alergenach E. Rudzkiego
Czytaj również – Alergia kontaktowa na kosmetyki a konserwanty