Uczulenie na jaja nie występuje tylko po zjedzeniu jajecznicy czy jaj na twardo, na wielkanocnym stole. Jaja są obecne w:
- ciastach i ciasteczkach,
- wyrobach mącznych, takich jak: pierogi, pizze, naleśniki, paszteciki,
- musach i piankach,
- lukrach na ciastach,
- pasztetach,
- sałatkach warzywno-jajecznych,
- wielu pastach,
- sosach* (jak curry),
- twarożkach.
Jak opisane są jajka?
W składzie produktów występują jako:
- albumina,
- globulina,
- lecytyna,
- E322,
- liwetyna,
- owoalbumina,
- owoglobulina,
- owomucyna,
- owowitelina,
- witelina,
- proszek jajeczny.
Do niektórych potraw są dodawane suszone jaja, na które tez warto uważać.
U wielu alergików organizm toleruje jaja gotowane – dzieje się tak na skutek denaturacji białka w procesie gotowania.