Składniki

  • 350 g czerwonej soczewicy SANTE
  • 3 cebulki dymki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 listki świeżej mięty
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól morska SANTE z obniżoną zawartością sodu z dodatkiem potasu i magnezu
  • 3 łyżki bułki tartej (dla bezglutenowców – orkiszowej lub kukurydzianej)
  • jajko
  • kasza kukurydziana Sante
  • olej do smażenia lub masło klarowane czy margaryna bezmleczna

Opis wykonania

Chrupiąca kukurydziana skorupka kryje w sobie delikatny, ale pełen wyrazu środek. Takie burgery świetnie się sprawdzą z sałatą, pasuje też do nich sos jogurtowy ze świeżymi ogórkami. Można je też wsadzić do bułki z dodatkiem sałaty i plastra sera.

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody na papkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Na patelnię dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól do smaku. Całość przełożyć do oddzielnej miski i dodać soczewicę. Wymieszać, wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego 🙂

przepis dzięki uprzejmości Sante (sante.pl)