Składniki
- 6 jaj przepiórczych (2 jaja kurze)
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka ryżowego (ew. sojowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wniliowego
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: rodzynki, jagody (temeratura pokojowa)
Opis wykonania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200°C. Formę na babeczki natłuścić olejem/margaryną bezmleczną lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
2. Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i wanilią.
3. Do drugiej miski wsypać mąką z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać wiórki kokosowe (i produkty opcjonalne).
4. Połączyć mokre składniki z suchymi. Lekko wymieszać, nie wyrabiając. Nakładać łyżką w zagłąbienia formy.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowa półką. Piec ok. 25 minut do lekkiego ozłocenia.
(zdjęcie zastępcze)